Csíksomlyói búcsú 2020

A csíksomlyói búcsú a székelyek 1567-ben kezdődő, katolikus hitük megvédéséért hálát adó fogadalmi zarándoklata, amely 1990-től kezdődően mára már az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményévé vált. A magyar katolikus és keresztény hívők által minden év pünkösdjén, több százezer résztvevő jelenlétében megtartott búcsú az erdélyi Csíksomlyó kegytemplomában és a közeli Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben. A csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza, amikor IV. Jenő pápa körlevélben buzdítja a híveket, hogy a ferences rend segítségére legyenek a templom építésében. Az elvégzett munkáért cserébe búcsút engedélyezett.

A Csíksomlyói búcsú

1. nap:  2019. május 28.: Indulás Budapestről reggel 6 órakor a Népliget megállótól. Útközben lehetőség szerint megállunk (7.30) Kecskeméten (Auchan parkoló) ahol további zarándokok felszállására van lehetőség. Szeged 8.30 (Rókusi) Tesco parkoló. Határátlépés után pihenőt tartunk Máriaradnán, majd Déva várát tekintjük meg. Szállásunk, ahol vacsorázunk, Farkaslakán lesz.

A máriaradnai bazilika
Déva vára

2. nap: május 29.: Reggeli utána Parajdi sóbányához utazunk, majd délután Szejkefürdőre megyünk, ahol Orbán Balázs síremlékét tekinthetjük meg, városnézés Székelyudvarhelyen. Fakultatív programként medvelesen lehet részt venni. Farkaslakán falusi turizmus keretén belül szállunk meg.

A parajdi sóbánya
Székelyudvarhely

3. nap: május 30.: Reggeli után indulás a Csíksomlyói Búcsúba a szálláshelyről, az utaskísérők irányításával. Érkezés Csíkszeredába, majd gyalog megyünk Csíksomlyóra. Itt felkapaszkodunk a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregbe, ahol több százezer zarándok társaságában részt veszünk a 12.30-kor kezdődő szentmisén. Ezt követően érdemes egyénileg meglátogatni a Csodatévő Szűz Mária szobrot a Csíksomlyói kegytemplomban. A délutáni szabadidőben fakultatív program séta Csíkszereda központjában, majd indulás vissza autóbusszal a szálláshelyre. Estebéd a szálláson. A találkozás időpontját a reggelinél egyeztetjük.

Csíksomlyó
A búcsú

4. nap: május 31.: Reggeli után a Békás-szoros felé indulunk. de megállunk Korondon és odafelé a Bucsintetőn keresztül utazunk, majd természetesen a Gyilkos tónál is megállót tartunk. Visszafelé Zetelakán keresztül utazhatunk.

A Békás-szoros
A Gyilkos-tó

5.nap: június 1.: Bőséges reggeli után hazaindulunk, de dél körül megállunk Gyulafehérvár központjában, így lehetősége lesz mindenkinek megebédelnie. Érkezés Szeged – Kecskeméten keresztül Budapestre az esti órákban.

Gyulafehérvár

TARTSON VELÜNK ÖN IS A CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚBA!

Részvételi díj tartalmaz: 4 éjszakát,  4 reggelit és 4 vacsorát, tehát félpanziós. Az 5 napos kirándulás részvételi díja 74.5 ezer, Ft. gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény. A részvételi díj tartalmazza a Budapest – Kecskemét – Szegedi indulást-érkezést, a teljes útiköltséget, ami busszal történik és az idegenvezetés díját is.

Utazás: légkondicionált autóbusszal

Indulás:  reggel 06 órakor Budapesten, a Népligettől

Szállás: Farkaslakán a faluturizmus keretein belül magánházaknál, külön bejáratú, kétágyas szobákban, fürdőszoba használattal. Az Erdélyi magyar házigazdák hagyományos vendégszeretetére számíthat mindenki .

Ellátás: bőséges reggeli és házias estebéd a magánházaknál, házias ízekkel.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, fakultatív programok részvételi díját, a biztosítást, az útlemondási biztosítás. A részvételi díj tartalmazza a buszos utazás díját, négy éjszakai szállást magánházaknál, két-, három-, négyágyas, pótágyazható szobákban, félpanziós ellátással, vacsorával – reggelivel.

Jelentkezni a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen, 
vagy telefonon lehet: +36706775870

A búcsú hagyományos szokásrendje:

A fentiek emlékére gyűlik össze minden év pünkösd szombatján a katolikus székelység, és a Kissomlyó-hegyén nyírfaágakkal ékesített zászlókkal körmenetet tart. Az egykori eseményre emlékezve az is hagyomány, a gyergyóalfalusi keresztalja megy a menet elején. A menet legértékesebb tárgya a főoltár bal oldalán látható laburum mely az ókorban, NagyKonstantin császár idején a győzelem jelképe volt. A pünkösdszombati körmenetben ezt a menet központjában viszik a körmenetet vezető püspök előtt, mi 36 kg súlyú. Az 1990-ben újraélesztették a körmenet hagyományos rendjét, és ezt még két évig, 1992-ig tartották is, úgy, hogy a keresztaljak hagyományos sorrendjét is tudatták a zarándokokkal. 1993-tól kezdődően azonban ez egyre nagyobb zarándoktömeget már nem lehet a hagyományos módon szervezni, ezért Pünkösd szombatján a délutáni katolikus misét szabad téren, a kegytemplomtól 700 méterre lévő Kissomlyó-hegy és a Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben tartják meg. A menetet 1990-től kezdődően, 40 év kényszerű távolmaradás után, szokásosan a csángók zárják, a “fehér keresztalja”, amely a csángók hagyományos népviseletéről kapta nevét. Amikor a menet a Kissomlyó-hegyen álló Salvator-kápolnához ér, eléneklik az „Egészen szép vagy Mária” című éneket, és így folytatódik tovább a körmenet.

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek