• pén. ápr 19th, 2024

1. Erdély csodái: A Mars egy darabját Erdélyben is megtalálhatjuk!

A Rozsda-szakadék panorámája, háttérben a Nagy-Bihar csúcsa
Mintha a Marson járnánk
Mintha a Marson járnánk

Erdély számtalan csodát tartogat a számunkra! Most pár sorban, néhány fotóval mutatjuk be ezt a tulajdonképpeni „suvadást”, ami lenyűgöz mindenkit, aki veszi a fáradságot és elmegy erre a szép helyre! Érdemes megnézni a filmet is, hiszen fantasztikus drónos felvételeken láthazjuk majd ezt a csodálatos természeti látványosságot!

Rozsda-szakadék egy hatalmas vízmosás, suvadás rozsdaszínű hasadékokkal. A szélén állva ledöbben az embere, hogy a természet milyen számunkra szépséges képződményeket tud alkotni. A karcit, agyag és vörös agyag lerakódások rendkívül erős eróziójának következménye. A hegy sebhelye ez, az erózió ma is dolgozik egyre növelve a hatalmas gödör méreteit. Jelenlegi kb. 600 m széles és több mint 100 m mély. Falai megdőltek az élek élesek, és a gödör közepe felé tartanak, ahol a Száraz völgy medre található igen szűk szakaszokkal, egy 4 km hosszú szakadék, túloldalán a Flóra-rét található, a távolban átható fehér sziklák a Galbina szírt mészkőfalai.

https://www.youtube.com/watch?v=F_MADccuXSg&ab_channel=Erd%C3%A9ly%C3%A9sSz%C3%A9kelyf%C3%B6ld

Megközelíthetősége: A Rozsda-szakadékot, mint a legtöbb célpontot, több irányból is meg lehet közelíteni, de itt csak azt fogjuk leírni, melyen mi is odajutottunk. Magyarországot az ártándi határátkelőnél hagyjuk el, majd Nagyváradon (Oradea) a dél-keleti irányú DN76 (E79)-es főutat kell keresni és ezt a fantasztikus látványosságot Vártop előtt találhatjuk meg.

A Rozsda-szakadék panorámája, háttérben a Nagy-Bihar csúcsa
A Rozsda-szakadék panorámája, háttérben a Nagy-Bihar csúcsa

A szakadék 500 m széles és 120 m-nél mélyebb. Pirosas lila színű kemény kvarcitaival és sárgás-vöröses löszoldalaival az Erdélyi-Szigethegység leglátványosabb árokképződése. A szakadék hatalmas sebhelyként egyben bizonyítéka annak a földtörténeti eseménynek, melynek során hosszú évmilliók alatt a kőzetek átfordultak, amikoris a legrégibb és legmélyebben elhelyezkedő kőzetek kerültek a felszínre. A Száraz-völgy lefelé járhatatlan és erdőrengetegek rejtik el vízének a Galbena felé történő folyását, amely esők alkalmával hatalmas mennyiségű homokot szállít az erről elnevezett “sárga” (Galbena) patakba.”

A Rozsda-szakadék fölülnézetben.
A Rozsda-szakadék fölülnézetben.

 

Rozsda-szakadék
Rozsda-szakadék

 
A térképen megtalálhatod Erdély látványosságait!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük