Várak-hegyek-szurdokok szeptemberben is!

Erdélyt nem lehet 5 nap alatt bejárni, mi éppen ezért választjuk Hunyad megyét kirándulásunk helyszínéül, ahol csodálatos várakat, fantasztikus hegyeket és szűk szurdokokat is találhatunk. Mi viszont kisbusszal utazva Kelet-Magyarországi indulással még is egy kitűnő lehetőséget ajánlunk annak, aki szereti a természetet, várakat, hegyeket, vad hegyi patakokat és velünk tartana fotózni, filmezni és élményekkel teli 5 napot szeretne eltölteni Erdélyben.

Dóri & Péter

Azért is járjuk Erdélyt, hogy fotózzunk, filmezzünk. Ha arra vágysz, hogy sokat utazz és más 40 emberhez alkalmazkodj, akkor rossz helyen jársz! Sokan nem tudják, de amíg általában az utazási irodák a nyárra, a fő szezonra koncentrálnak, nem ismerik Erdély titkos és csodaszép helyeit, addig mi egész évben járjuk Erdélyt, folyamatosan frissítjük a honlapunkat és a facebookos oldalunkat saját fotóinkkal, filmjeinkkel. Olyan helyismeretre tettünk szert az évek alatt, aminek hála a velünk tartók a szűkös idejüket biztosan jól  ki fogják tudni használni ezen a túrán. Mi a nyári túráinkon nem nagybuszokkal utazunk, ahol személytelenné válsz, hanem kisbuszokkal, amikkel gyorsabban haladhatunk, nem telik le a vezetési idő és nem tart egy wc szünet egy órán keresztül! Velünk adott időn belül sokkal több helyre eljut a kiránduló! Persze egy 40-50 fős csoporttal akarsz tartani, akkor készülj fel, hogy 2 nap megy majd el csak az oda-vissza útra! Nekünk nem az a célunk, hogy még 3 nap után sem ismerjünk mindenkit, hanem az, hogy mi is meg tudjuk csodálnunk azt a sok szép várat, völgyet, ahová elviszünk! Fotózni, filmezni szeretnénk mi is és kisbuszainkkal ott állunk meg, ahol akarunk. Mi nem teljesítmény túrára megyünk, az útjaink bárki számára könnyen teljesíthetőek.

Retyezát

1. nap: Mi a kevesek által ismert Szárkő-havasok felé vesszük az irányt és egészen 1760 méter magasságig fel tudunk menni kisbuszunkkal a hegytetőn lévő keresztig, ahonnan csodálatos panorámánk lehet a Bánáti medencére és a Szárkő-hegységre. Almafatelepen, csodálatos hegyeken-völgyeken keresztül. Úgy 15 kilométert megyünk majd erdészeti úton. Ha belefér az időnkbe, akkor ellátogatunk a Ruszkicai-márványbányába is, ami még jelenleg is működik. Mielőtt a szállásunkra érünk, megállunk Vajdahunyad váránál. 

Szárkő-hegység
Almafatelep felé félúton

2. nap: A második napra is jut a bőséges reggeli után várlátogatás, Csernakeresztúrtól úgy egy órára lévő  Véka-szurdokot, a Krivádiai-szurdokot és a Bóli-barlangot keressük fel a Kudzsiri-havasokban. Kirándulunk az “élet bölcsőjénél”  (Fundătura Ponorului)

Az "élet bölcsője"

Nézd meg egy kora tavaszi filmünket az "élet bölcsőjéről", de ha már a You Tube csatornánkon vagy, akkor iratkozz fel és nézd meg mennyi szép helyet ismerünk!

A Petrozsény-közeli Bóli-barlang a 19. század elején igencsak nagy népszerűségnek örvendett, Erdély leglátogatottabb barlangjaként tartották számon. Teraszos barlang, felső szintje csak a barlang alsó szintjében folyó patak áradásakor kerül víz alá; ebben a felső, száraz barlangban cseppkőképződmények is vannak. A barlanggal szemközt emelkedő hegyen kockakövekből összerótt őrhely, Bóli vára állott. A barlangban koncerteket is szoktak tartani, mivel kiválló az akusztikája és összesen 5 híd is található benne és úgy 800 méter hosszú. A Bóli barlang hűs levegője után, érdemes lesz egy műanyag szandált felvenni, mert túránkat az alig másfél kilométerre lévő Véka-szurdokban folytatjuk, aminek mi adtuk a nevét! Felejthetetlen élménnyel lehetünk majd így gazdagabb és vízállástól függően még akár a 3 éves gyermekek is önfeledten pancsolhatnak a patak kellemes vízében, amit majd bejárunk.

Bóli-barlang
Véka-szurdok

A Véka-szurdok és a Bóli barlang előtt a  Krivádiai-szurdokot keressük fel, ami csak 13km-re van onnan. 

Véka-szurdok

3. nap: A harmadik napon a Retyezátba látogatunk el, korán indulnánk a reggeli után, hogy ellátogassunk a Vizek-szája tóhoz (Gura Apelor) A cikkben a filmünk is a víztározónál felvett jelenettel kezdődik. Ezt a víztározót nagyrészt erdészeti út veszi körül, ami sok tekintetben fölülmúlja a Transzfogarasi utat is. Itt igazi vízesésből ihatunk és majd megállunk sokszor megcsodálni a fennséges panorámát. Utána a Retyezát egyik legszebb tengerszemét keressük fel, a Bukura tengerszemet 1990 méter magasan! A bátrabbak felmehetnek a Bukura nyeregre is. Nem kell megijedni, nagyrészt erdészeti úton megyünk! Szintkülönbség úgy 500 méter 4 kilométeren keresztül egészen a Bukura tóig.

Retyezát, Bukura tó

4. nap: Algyógyra és Feredőgyógyra látogatunk el, ahol a Algyógyi római fürdőt, a csodálatosan szép Algyógyi-vízesést és az Algyógyi református templomokat keressük fel. felkeressük a Mádai-szorost ahol mindig sok a pisztráng. A közelben megnézünk egy Római kori város maradványait, Római utat és egy tavertin bányát is. A szállásunk felé tartva pedig megállunk a Vörös-ároknál és rövid egy sétára Szászvárosban.

Algyógyi vízesés
Vörös-árok

5. nap: Hazafelé indulunk, de elautózunk a Retyezát északi részére, az általunk elnevezett Piramis kilátóhelyre, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a Hátszegi medencére. Sokan ezt a helyet a föld egyik “energia pontjának” is tartják.

Fedezd fel filmünkben a Vörös-szakadékot!

A szálláshelyeinken a szobák 2-3-4 ágyasak és minden szobához külön wc és zuhanyzó tartozik. Ingyenes internet használat és Tv.

A kirándulás időpontja:

                                   Szeptember 4. - 8.  -  5 napos kirándulás

Részvételi díj tartalmaz:  4. éjszakát,  4. reggelit és 4. vacsorát, tehát félpanziós. Az 5. napos kirándulás részvételi díja  68. ezer, Ft. gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény. A részvételi díj tartalmazza a Békéscsabai, Debreceni, Szegedi indulást-érkezést, a teljes útiköltséget, ami kisbusszal történik és az idegenvezetés díját is.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, fakultatív programok részvételi díját, a biztosítást, az útlemondási biztosítás.

JELENTKEZÉS ITT: KAPCSOLAT

Jelentkezni itt a honlapon, a facebookon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen,

illetve telefonon lehet: +36706775870

Kedvelj minket a facebookon: FACEBOOK – ERDÉLYI TÚRÁK

Utazási feltételek:
A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs és váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polárfelső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben melegen tart)*

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37                           Telefon: +36706775870

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek