Várak-hegyek-szurdokok, Dél-Erdélyi kalandtúra

KIKNEK IS AJÁNLJUK A KIRÁNDULÁSAINKAT ?

... TALÁN PONT NEKED, AKI MÁR UNJA A BUSZOS TÖMEG TURIZMUST!

Véka-szurdok

Erdélyt nem lehet 6 nap alatt bejárni, mi éppen ezért választjuk Hunyad megyét kirándulásunk helyszínéül, ahol csodálatos várakat, fantasztikus hegyeket és szűk szurdokokat is találhatunk. Mi viszont kisbusszal utazva Kelet-Magyarországi indulással még is egy kitűnő lehetőséget ajánlunk annak, aki szereti a természetet, várakat, hegyeket, vad hegyi patakokat és velünk tartana fotózni, filmezni és élményekkel teli 6 napot szeretne eltölteni Erdélyben.

Miért éppen minket érdemes velünk jönni?

…mert míg általában az utazási irodák a nyárra, a fő szezonra koncentrálnak, nem ismerik Erdély titkos és csodaszép helyeit, addig mi egész évben járjuk Erdélyt, folyamatosan frissítjük a honlapunkat és a facebookos oldalunkat saját fotóinkkal, filmjeinkkel. Olyan helyismeretre tettünk szert az évek alatt, aminek hála a velünk tartók a szűkös idejüket biztosan jól  ki fogják tudni használni ezen a túrán. Mi a nyári túráinkon nem nagybuszokkal utazunk, ahol személytelenné válsz, hanem kisbuszokkal, amikkel gyorsabban haladhatunk, nem telik le a vezetési idő és nem tart egy wc szünet egy órán keresztül! Velünk adott időn belül sokkal több helyre eljut a kiránduló! Persze egy 40-50 fős csoporttal akarsz tartani, akkor készülj fel, hogy 2 nap megy majd el csak az oda-vissza útra! Nekünk nem az a célunk, hogy még 3 nap után sem ismerjünk mindenkit, hanem az, hogy mi is meg tudjuk csodálnunk azt a sok szép várat, völgyet, ahová elviszünk! Fotózni, filmezni szeretnénk mi is és kisbuszainkkal ott állunk meg, ahol akarunk. Mi nem teljesítmény túrára megyünk, az útjaink bárki számára könnyen teljesíthetőek.

Szárkő-hegység

Tudjuk, ezen a kiránduláson is öt napig mindenki meg fog feledkezni arról, hogy honnan is jött, mit hagyott maga mögött, hiszen azokon a csodálatos természet által alkotott helyeken tényleg el lehet felejteni mindent. Egy ilyen különleges, élményekben gazdag kirándulásra hívunk mindenkit, aki szereti a természetet. Sok túraútvonalunkat nem lehet könnyen megtalálni, hiszen azok egyetlen utazási iroda kínálatában sem szerepelnek. Sok helyet mi fedeztünk fel, tettünk ismertté, mint például a Véka-szurdok és a Cserna boltív.

Solymos vára

1. nap: Már az első napon kifelé tartva be tudjuk járni a Máriaradna bazilikát és három várat (Solymos, Déva, Vajdahunyad)!

Véka-szurdok

2. nap: A második napra is jut a bőséges reggeli után Csernakeresztúrtól úgy egy órára lévő  Véka-szurdokot, a Krivádiai-szurdokot és a Bóli-barlangot keressük fel a Kudzsiri-havasokban. Kirándulunk az “élet bölcsőjénél”  (Fundătura Ponorului)

Bóli barlang

A Petrozsény-közeli Bóli barlang a 19. század elején igencsak nagy népszerűségnek örvendett, Erdély leglátogatottabb barlangjaként tartották számon. Teraszos barlang, felső szintje csak a barlang alsó szintjében folyó patak áradásakor kerül víz alá; ebben a felső, száraz barlangban cseppkőképződmények is vannak. A barlanggal szemközt emelkedő hegyen kockakövekből összerótt őrhely, Bóli vára állott. A barlangban koncerteket is szoktak tartani, mivel kiválló az akusztikája és összesen 5 híd is található benne és úgy 800 méter hosszú. A Bóli barlang hűs levegője után, érdemes lesz egy műanyag szandált felvenni, mert túránkat az alig másfél kilóméterre lévő “Véka-szurdokban” folytatjuk! Felejthetetlen élménnyel lehetünk majd így gazdagabb és vízállástól függően még akár a 3 éves gyermekek is önfeledten pancsolhatnak a patak kellemes vízében, amit majd bejárunk.

az "élet bölcsője"

A Véka-szurdok és a Bóli barlang előtt a Krivádiai-szurdokot keressük fel, ami csak 13km-re van onnan. 

Krivádiai-szurdok


3. nap: Egész napos kirándulásra indulunk a Páring-hegységbe. A Zsiec patak szurdokvölgyén keresztül a Transalpina hegyi utat keressük fel és felülről csodálhatjuk meg a Vidra tavat.

Transalpina

4. nap: Ma a Retyezátba látogatunk el, korán indulnánk a reggeli után, hogy ellátogassunk a Vizek-szája tóhoz (Gura Apelor) A cikkben a filmünk is a víztározónál felvett jelenettel kezdődik. Ezt a víztározót nagyrészt erdészeti út veszi körül, ami sok tekintetben fölülmúlja a Transzfogarasi utat is. Itt igazi vízesésből ihatunk és majd megállunk sokszor megcsodálni a fenséges panorámát. Utána a Retyezát egyik legszebb tengerszemét keressük fel, a Bukura tengerszemet 1990 méter magasan! A bátrabbak felmehetnek a Bukura nyeregre is. Nem kell megijedni, nagyrészt erdészeti úton megyünk, nem hegyet mászunk!

Retyezát, Vizek-szája tó
Háttérben a Bukura tó

5. nap: Algyógyra és Feredőgyógyra látogatunk el, ahol a Algyógyi római fürdőt, a csodálatosan szép Algyógyi-vízesést és az Algyógyi református templomokat keressük fel. felkeressük a Mádai-szorost ahol mindig sok a pisztráng. A közelben megnézünk egy Római kori város maradványait, Római utat és egy tavertin bányát is. A szállásunk felé tartva pedig megállunk egy sétára Szászvárosban.

Római fürdő
Algyógyi vízesés

A Mádia szorosban mindig sok a pisztráng!

6. nap: Hazafelé indulunk, de elautózunk a Retyezát északi részére, az általunk elnevezett Piramis kilátóhelyre, ahonnan csodálatos kilátásunk lesz a Hátszegi medencére. Sokan ezt a helyet a föld egyik “energia pontjának” is tartják.

Retyezát

Ha lesz rá időnk, akkor a Szárkő-havasok felé vesszük az irányt, Almafatelepen, csodálatos hegyeken-völgyeken keresztül. Úgy 15 kilométert megyünk majd erdészeti úton és egészen 1760 méter magasságig fel tudunk menni kisbuszunkkal a hegytetőn lévő keresztig, ahonnan csodálatos panorámánk lehet a Bánáti medencére és a Szárkő-hegységre.

Szárkő-hegység

A szálláshelyeinken a szobák 2-3-4 ágyasak és minden szobához külön wc és zuhanyzó tartozik. Ingyenes internet használat és Tv.

A kirándulás időpontja:

                                    július 29. – augusztus 3.   -6 napos kirándulás

Részvételi díj tartalmaz:  5. éjszakát,  5. reggelit és 5. vacsorát, tehát félpanziós. A 6 napos kirándulás részvételi díja 76 ezer, Ft. gyerekeknek 6 éves kor alatt 33% kedvezmény. A részvételi díj tartalmazza a Debreceni, Szegedi indulást-érkezést, a teljes útiköltséget, ami kisbusszal történik és az idegenvezetés díját is.

A részvételi díj nem tartalmazza a belépődíjakat, fakultatív programok részvételi díját, a biztosítást, az útlemondási biztosítás.

JELENTKEZÉS ITT: KAPCSOLAT

Jelentkezni itt a honlapon, a facebookon, vagy a turak.erdelyben@gmail.com e-mail címen,

illetve telefonon lehet: +36706775870

Kedvelj minket a facebookon: FACEBOOK – ERDÉLYI TÚRÁK

Utazási feltételek:
A túrákra, kirándulásokra  feltétlenül szükséges:
– Kényelmes túrabakancs és váltócipő
– Strapabíró túraruha és réteges meleg öltözet (minimum: póló, vékony pulóver és meleg pulóver vagy polárfelső, esőköpeny, kabát (pl. széldzseki)
– Kisebb hátizsák, az egy napos túrákra
Jó ha van:
– Túrabot (részben tehermentesíti a térded)
– Fürdőruha
– Szélnadrág (szeles vagy esős időben melegen tart)*

FPeter Tur Transylvania SRL Cod Unic Inregistrare: 3419966   J5/325/2015
Sediu social: Salonta, Strada Kulin György Nr. 37                           Telefon: +36706775870


 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek