Csodaszép az őszi Retyezát

Tulajdonképpen nem is a Retyezátban jártunk, hanem a Szárkő-hegységben. A két hegység vízválasztója a Malomvíz folyó, aminek a vizét annyira elvezették, hogy csak patakként csordogál a Sztrígy folyó felé. A völgy bejáratánál fekszik Klopotíva kicsiny faluja, ami közigazgatásilag Malomvíz községhez tartozik. 

háttérben a Hátszegi-medence
A Malomvíz folyó völgye

A hegyre egy változó minőségű makadámút vezet fel és itt már azon a részen, ahonnan a siklóernyősök indulnak, 1150 méteres magasságban lehetsz, tehát bő 650 méter szintkülönbséget kell leküzdeni. Az utat a víz-szabályzások miatt építették, úgy 1000 méter magasságban, egy kilátó pontnál látni lehet, hogy a hegyet is átfúrták. Innen a "Piramis kilátó"-ból csodaszép látványt nyújt a késő októberi Retyezát. A 2500 méteres csúcsok még nem havasak, magasabb részen már sötétbarnák az erdők.

Az erdőirtások után itt a nyírfák telepedtek meg.

Az alacsonyabban lévő erdők, nyírfák még aranybarnák, de látni, hogy már fagyosak a reggelek.

piramis alakú hegyek
háttérben a Retyezát-csúcs

A legszebb részét a Piramis kilátónak ott találjuk, ahol az út alatti részen feltűnik egy "esztena", egy hullámpalás kis épület. Innen csodaszépek a Retyezát piramis alakú hegy részei, háttérben a hegység 2000 méter fölötti csúcsaival. Innen nem csak a Malomvíz patak-völgyére van panoráma, hanem a Hátszegi-medencére is és még párás időben is lehet látni, a Hátszeg városa melletti gabona tároló fehér épületeit.

Szép őszt kívánok neked: Péter

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek