Székelykő (Torockói-hegység)

Torockó
Torockó

Torockó, ez a festői szépségű falu, mely 1999-ben Európa Nostra díjat kapott a kultúrális örökség megőrzéséért, érdemes ellátogatni. Jellegzetes házai és népviselete miatt vált ismertté. Ez az a hely, ahol a nap reggelente kétszer kél fel… A falu határában magasodik a Székelykő (1171 m), ahonnan csodaszép panorámában lehet részünk. Torockó lakosságának ősei osztrák (Eisenwürzel), magyar és német területről érkeztek a környék bányáiba dolgozni, ahol elsősorban vasat, aranyat, ezüstöt és rezet bányásztak. Az betelepülők magukkal hozták népszokásaikat is. Az 1870-es évek tűzvészei után épültek ezek a bányászvidékekre jellemző, azóta is gyönyörűen karban tartott fehér házak. A Néprajzi Múzeum 1952-ben nyitotta meg kapuit, ahol helyet kaptak a régi festett bútorok, népviseletek, keresztszemes kézimunkák. A település látványosságnak számít a jelmezes télbúcsúztató farsang. E-példás hagyomány megőrzésükre az UNESCO is felfigyelt és Torockó a Világörökség részévé vált!

Torockó
Torockó
Székelykő
Székelykő
Székelykő
Székelykő

A Székelykő egy kopár hegycsúcs Torockótól keletre, a Torockói-hegység része. A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető: az ostrom alól a falut kézdi székelyek mentették fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és annak környékét.Jellegzetes formája miatt, a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap. Ezt Jókai Mór az Egy az Isten című regényében is megírta.

Torockó és a Székelykő

Torockó és a Székelykő filmen:

Az 1128 méter magas hegy a Torockói-hegység része. Nevét a hegytetőn levő egykori várról kapta. A mészkősziklák lentről is csodás látványt nyújtanak, de érdemes a turistajelzés mentén felkapaszkodni a hegy tetejére is, mert a kilátás innen a legszebb, és a felfelé vezető út is élményekkel teli.

Torockó és a Székelykő
Torockó és a Székelykő
Székelykő

Ezen kívül ha ott vagyunk, mindenképp látogassuk meg a hegység központját, a Székelykő és Ordaskő medencéjében található Torockó székely-magyar faluját, mely Erdély egyik legszebbje. Az itt lakók egytől egyig vendégszeretető magyarok, a falu ékességeit, a festett bútorokat, a háztartási eszközöket, a torockói népviseletet megcsodálhatjuk mind a múzeumban, mind a legtöbb vendéglátó háznál. Torockó faluból gyalogosan megközelíthető. A hegycsúcsról szép a kilátás, jó időben akár Tordáig is el lehet látni.

Székelykő - Kőlyuk

A Székelykő (1129 méter) oldalában 850 m magasságban elhelyezkedő üreg a Kőlyuk. Nyílását egy sziklaív választja ketté, ezért a völgyből úgy néz ki, mintha egy óriás koponya két szemürege lenne. Egy nagy sziklaterem „basilika”, ahogy Orbán Balázs nevezi, ahonnan szép kilátás nyílik a völgyre. Jó fényképezőgéppel innen érdekes fényképet készíthetünk a Torockói-medencéről. A Kőlyukhoz való kirándulást félnaposra tervezzük. Szentgyörgy északi határából, az országúttól induló ösvényt piros háromszög jelzi. Az út átszeli a szántóföldeket, majd emelkedni kezd a füves-kőfolyásos oldalban. A Székelykőnek ezt a déli végét Hidasi Gesztegnek nevezik a helybéliek. Torockószentgyörgy határától a Kőlyukig az út 3 km hosszú, az emelkedő 300 m-t tesz ki. A századok folyamán a Kőlyuk természetes menedékhelye volt az itt lakóknak. Mondják, hogy a sziklaterem 1704-ben és 1848-ban is védelmet nyújtott az ide menekülő Nagyenyedi diákoknak.

Székelykő - Kőlyuk

20 Erdély várat, kastélyt és erődtemplomot mutatunk be a filmünkben!

Torockó közelében található célpontok: 

Kolozsvár, Tordai-hasadék, Tordai sóbányaLéta vára, Kőközi szoros, a Torockószentgyörgyi vár, Alsószolcsvai-búvópatak, cseppkőbarlang Alsószolcsván, Sipota vízesés, Remetei-sziklaszoros, Nagyenyed

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek