Van is autópálya, meg nincs is! Viccbe illően készülnek az autópályák Romániában!

Még augusztus közepén átadták a dél-erdélyi A1-es autópálya Dévától nyugatra haladó 22 kilométeres szakaszát. Rövidesen elkészül a Marosillye és Holgya (Holdea) közötti 21 kilométeres szakaszt is át fogják adni. A már megnyitott autópálya-szakasz és a rövidesen megnyíló újabb szakaszok így a jelenlegi 57 kilométerről 44 kilométerre csökkentik le a hiányzó szakaszokat! A hiányzó részt, a pálya két, már megépült szakasza között országúton kell megtenni várhatóan még 4 éven át! 

Fotó: Pro Infrastructura Egyesület

A kimaradó szakasz megépítésére – szakértői becslések szerint – további öt évet kell várni. Ez vicc! Mért nem egyszerre építették a három szakaszt?

Ha a másik épülő szakasz átadása is megtörténik, már csak egy 13 kilométeres szakaszon, Marzsina (Margina) és Holgya (Holdea) között kell letérni a pályáról az országútra. , ugyanis a CNAIR csak ezen a nyáron hirdette meg az útépítés közbeszerzési eljárását. Ezen az erdős, hegyes szakaszon több alagutat is kell fúrni, hogy a vadállatok zavartalanul átjuthassanak a pálya egyik oldaláról a másikra.

Jó tudni - A Romániai autópályákról!!!

  • Nincsenek "normálisnak" mondható benzinkutak, pihenők.
  • Sok helyen "gugolós wc-k vannak.
  • A pályaszakaszok közötti szakaszokat is leaszfaltozzák.
  • Végig korlátok között haladnak az autópályák. 
  • Nem ültetnek fát az autópályák mellé. ( mellesleg egy bevásárló központ, kisebb üzletek parkolóiban is csak az aszfalt terem)

Az átadott pályaszakasz építése 2013-ban kezdődött, és a munkálatoknak 2016 májusában kellett volna befejeződniük. A CNAIR közölte, a Déva és Marosillye (Ilia) közötti 22 kilométeres szakasz áfa nélkül 419 millió lejbe (28,5 milliárd forint) került. Az összeg 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából biztosították.

forrás: Nyugati jelen

A legjobb helyeket Erdélyben itt találod a térképünkön:

Ha teszett a cikk oszd meg!

Kommentek (0)

Szólj hozzá te is!

Ahhoz, hogy hozzá tudj szólni, kérjük jelentkezz be!

Erdélyi Túrák Magazin
Erdélyi túrák magazin Előfizetek