• vas. jún 23rd, 2024

Baj van a Székelyföldi pityókával!

pityóka - burhonya
pityóka - burhonya
pityóka – burgonya – krumpli

A burgonyatermés átlagának a csökkenését Székelyföldön a július végi, augusztus eleji szárazságot okolják, amely miatt a burgonyaszemek kisebbre nőttek. Persze mindenki megfeledkezik arról, hogy változik a klíma!

A fogyasztásra szánt burgonya kilogrammonkénti termelői ára 1,20 lej körül mozog jelenleg, az ipari burgonyát már értékesítették a gazdák, ezt 0,80-0,95 lejes kilónkénti áron adták el a csipszgyáraknak és különböző feldolgozóipari egységeknek. Ezek a tavalyiakhoz képest ugyan jobb árak, ám azóta jelentősen megnőttek a mezőgazdasági termelés költségei – a műtrágyától kezdve a vetőmagig és üzemanyagig minden –, ezért a jobb ár csak látszólagos. A gazdák inkább betárolják a burgonyát a rossz felvásárlási árak miatt!

Majd a pityókával is úgy járnak a Székelyek, mint a tejjel, a jó minőségű terméket kiviszik nyugatra, helyette mag sz@rt, kapnak az üzletekben!

A 2001-es évi 15 078 hektárról 2021-re 7500 hektárra csökkent a burgonya vetőterülete Hargita megyében! Az üzem évente több, mint 66 ezer tonna krumpli feldolgozását tudja biztosítani, de Hargita megyében csak 14 ezer tonna terem átlagban.

Mindeközben a magyarországi közpénzeket osztogató Pro Economica, nem a kisgazdákat, hanem az amúgy is tehetős gazdákat segíti:

Mindeközben Barti Tihamér arról beszél, hogy „pityókafeldolgozó létesül Gyergyószéken”!

Most akkor a kisemberek már megint nagy ívben le vannak tojva!

forrás: Barti Tihamér facebook oldala, Székelyhon, Maszol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük